Амарантове масло

Зростання популярності амарантового масла почалося зі США та Канади з 1998 року. Чому раніше про нього навіть не чули і раптом такий бум. Насамперед використовувалося насіння амаранту зовсім в інших цілях, як злак, але не як олійна культура. У Центральній та Південній Америці насіння амаранту було основним продуктом харчування, як пшениця у європейців. З нього варили кашу, пекли коржики. У сучасній Мексиці, Нікарагуа, Коста-Ріці, Аргентині, Бразилії з цього несправжнього злаку готують макаронні, кондитерські вироби, додають у ковбаси і т.д. Ідея віджимати з амаранту олію виникла не випадково, і не порожньому місці.


Чому з амаранту стали тиснути масло

У 30-х роках минулого століття стало відомо, що печінка акули глибоководної, багата на сквален (40%), є антиоксидантом і імуномодулятором, що успішно бореться з деякими видами онкології. Заради справедливості, варто відзначити, що скваленом ця речовина стала називатися саме тому, що була складовою печінки Squalus, тобто акули. Насправді ж це вуглеводень тритерпенового ряду природного походження. Належить він до групи каратиноїдів.

Акула не є монопольним власником цієї цінної речовини. Він міститься в оліях рослинного походження, а амарантова олія чемпіон за вмістом сквалену. Коли про це стало відомо, стали виробляти 2 види олії з амаранту:

  1. Харчова олія, що отримується за звичайною технологією — рафінування, дезодорування, гарячий вторинний віджим. Зрозуміло, що після такої обробки мало залишається від природних корисних речовин, закладених природою в амарантове насіння.
  2. Олію з підвищеним вмістом сквалену почали отримувати з особливого сорту амаранту. Віджимання проводиться за особливою технологією. Зі 100 кг сировини можна отримати не більше 1,5 літра натуральної амарантової олії.

Технологія отримання дуже затратна, та й олії на виході виходить небагато, тому й коштує натуральна олія з амаранту не дешево.

Склад олії з амаранту

Амарантова олія містить у своєму складі звичні для рослинних олій компоненти:

  • Лінолевої кислоти – 46%, поліненасичена або незамінна кислота, що відноситься до групи Омега-6. Саме ця кислота, що міститься в клітинних мембранах людини, забезпечує нормальну життєдіяльність клітини та непроникність клітинних мембран для хвороботворних мікроорганізмів.
  • Ліноленова кислота – 5%. Належить до групи Омега-3. В амарантовій олії ці дві кислоти — лінолева і ліноленова знаходяться в ідеальному співвідношенні, що сприяє здоровому функціонуванню всіх клітин організму.
  • Олеїнова кислота або Омега-9 міститься в олії амаранту в 23% співвідношенні. Ця мононенасичена кислота є будівельником клітинних мембран. Саме тому вона така цінна для косметичної промисловості. Вона оновлює та зміцнює клітини епідермісу.
  • Пальмітінова кислота – 19%, у живих організмах це кінцевий продукт розпаду жирних кислот. А у світі з неї роблять миючі засоби, додають у креми та іншу косметичну продукцію.
  • Стеаринова кислота – 4%, в організмі це енергетичне джерело, а у побуті рідна сестра пальмітинової кислоти. Використовується в кремах косметичних та миючих засобах.
  • Сквален – 8%, антиоксидант, постачальник кисню, активний борець із патогенними мікроорганізмами, раковими клітинами. Сприяє регенерації клітинних мембран.
  • Вітамінний склад представлений особливою формою вітаміну Е, званої альфа-токоферол, вітаміном А, D, В1 та В2.
  • Фітостероли та фосфоліпіди.

Амарантова олія для здоров’я

Для лікування використовуються два типи олії:

Як ці олії допомагають боротися нашому організму з різними захворюваннями, ми розберемося докладніше.

Допомога при онкології

Донедавна олія, отримана з печінки глибоководної акули, була єдиним препаратом, дуже цінним і тому дорогим, який містить у своєму складі 1,5% сквалену. Сьогодні цей препарат так само користується попитом, але у нього з’явилася альтернатива — амарантова олія, де вміст сквалену для внутрішнього вживання 2,5%, а для зовнішнього 10-12,5%.

Чим же такий цінний сквален, і чому в лікуванні онкології лікарі рекомендують використовувати олії амарантові та печінки акули:

Застосування амарантової олії внутрішньо і зовнішньо, при онкозахворюваннях, забезпечує ефективний комплексний вплив на весь організм людини, оскільки є коректором біохімічних реакцій в організмі.


Амарантова олія при шкірних захворюваннях


Для зовнішнього застосування необхідно масло, що містить 10-12,5% сквалена, тому що здорова шкіра людини покрита шкірним салом, в якому вміст цього рідкого вуглеводню в нормі становить 15%. З віком, а також за несприятливих умов цей рівень у шкірному салі знижується. А разом з ним знижуються рівень захисту шкіри від хвороботворних мікроорганізмів та впливу агресивного середовища. З’являються шкірні захворювання, які лікуються за допомогою амарантової олії:

У Санкт-Петербурзі, в Міській Лікарні №6, протягом 3-х років проводилося лікування шкірних захворювань олією амаранту, і клінічно було доведено ефективність лікування таких захворювань як:

Тому всім, хто страждає на шкірні захворювання, варто спробувати лікування амарантовим…

Читайте так же:  Лляна каша

Оставьте комментарий