Ефірна олія іланг-ілангу

Аборигени Індонезії, де росте дерево Cananga odorata, давно зрозуміли, що його дивовижний запах розбурхує уяву, викликаючи пристрасні бажання, обіцяючи щастя та насолоду. Саме тому пелюстками квітів цього дерева встеляли ложе наречених. Безліч ритуалів поклоніння численним богам місцевого пантеону теж не мислимі без цих квітів, які є єдиним джерелом унікальної ефірної олії іланг-іланг. Ароматерапія – не новомодне явище, наші далекі предки чудово розуміли, як запахи впливають на настрій, на самопочуття, на світосприйняття і неспроста курили фіміям своїм богам. Запашні масла навчилися отримувати з ефіроносних олійних рослин у давнину. А сьогодні давні традиції переклали на нові технології, і отримують широкий спектр ефірних олій, серед яких ефірна олія іланг-ілангу посідає почесне місце в першій десятці найпопулярніших і найпопулярніших аромамасел.

Декілька слів про унікальне дерево Cananga odorata

У дикій природі дерево зустрічається у лісах Бірми, Філіппін, островів Калімантану та Ява, де досягає висоти від 10 до 40 метрів. Культивують рослину по всій азіатській тропічній зоні. Насаджують цілі плантації кананги, або, як називають самі індонезійці, іланг-іланг. Ефірна олія, одержувана з екзотичних квітів цієї рослини, настільки високо цінується у світі, що для Коморських островів її виробництво становить 29% ВВП країни. Зображення дерева іланг-іланг є на прапорі Північних Маріанських островів, а також є в гербі острова Майотти.

Його називають «короною сходу» та «запашним деревом». І та й інша назва цілком заслужена і виправдана. Назва іланг-іланг, що закріпилася в усьому світі, має кілька версій перекладу з мови аборигенів Південно-Східної Азії, але найбільш достовірна – квітка квіток.

Головне, що під час цвітіння, запах квітів цієї рослини, що розпустилися, поширюється на відстань 50 м і далі. Оскільки це дерево запилюється нічними комахами, то саме вночі воно видає п’янкий аромат, щоб залучити «запилювачів». Збір сировини для виробництва ефірної олії проводиться рано-вранці, щоб застати момент найбільшої віддачі ароматичних речовин, що містяться в ефірній олії цієї рослини.

Вперше ефірна олія в чистому вигляді була отримана в 1860 Альбертом Швенгером на Манілі, методом дистиляції. Після цієї події всі парфумери світу втратили голову від цього п’янкого аромату. А вже в 1892 році були здійснені масштабні посадки плантацій Іланг-Іланга на Мадагаскарі, французькому Реюньоні та на Коморських островах. Так почалася урочиста хода ефірної олії іланг-іланг по всьому світу, яка не припиняється донині.

Корисні властивості

Це масло одержують лише методом дистиляції. Причому, залежно від тривалості процесу, одержують три сорти ефірної олії іланг-ілангу:

  1. Олія, отримана в першу годину процесу дистиляції, вважається продуктом вищого ґатунку, або «екстра». Використовується для парфумерної продукції.
  2. У наступні три години збирають олію першого сорту, досить хорошу та її активно використовують у косметичних засобах, а також для ароматерапії.
  3. Вся олія, зібрана після шести годин процесу дистиляції, вважається нижчим сортом, і використовується для виробництва мила та побутової хімії, різноманітних ароматів.

Азіатські жінки впевнені, що масло іланг-ілангу ідеальний засіб для догляду за волоссям, а їх прекрасне волосся тому доказ. Але це не єдина корисна властивість ефірної олії іланг-ілангу:

  1. Воно є афродизіаком, тому рекомендується використовувати його для романтичних зустрічей.
  2. Лікувальні властивості олії не підтверджені медичними дослідженнями, але ароматерапевти впевнені, що ця олія виліковує ряд шкірних захворювань, вдихання її аромату сприяє бадьорості та життєрадісності. Більше того, є думка, що вона знижує артеріальний тиск і сприяє міцному та здоровому сну.

Кому це масло протипоказане

Аромат цієї олії екзотичний і тому для багатьох людей може здатися надто сильним чи нав’язливим. Тому потрібно протестувати масло на переносимість, перш ніж почати використовувати його з лікувальною або романтичною метою. Не можна його використовувати наступним категоріям людей:

Використання олії в косметології

Крім того, що цю олію використовують при промисловому виробництві косметичних засобів, її ще активно застосовують у домашніх умовах для масок, ароматичних інгаляцій, антицелюлітних обгортань.

Вважається, що ефірна олія іланг-ілангу стабілізує секрецію сальних залоз епідермісу. В результаті, суха шкіра стає жирнішою, а жирна, навпаки втрачає жирний блиск, стає матовою і свіжою.

Догляд за волоссям включає:

  1. Додавання олії в шампуні, маски та бальзами ополіскувачі. В результаті чого волосся стає гладким, міцним, блискучим і слухняним.
  2. Використання олії в масках домашнього приготування. Ефект той самий, тільки дія на волосся пролонгована, а тому і результат зберігається надовго.

Масло іланг-ілангу втирають у нігтьову пластину і кутикулу, завдяки чому нігті знаходять блиск і міцність. Чи не шаруються і не ламаються. Зрозуміло, 1-2 процедур буде мало для отримання такого результату. Проте систематичне повторення процедури призведе до бажаного результату.

Наведемо кілька рецептів використання олії в домашньому косметичному догляді за шкірою та волоссям

Рецепт №1. Скраб для обличчя та тіла

Такий скраб розкриє пори шкіри, зніме відмерлий шар клітин, розгладить зморшки.

складові (1 порція засоби):

Спосіб приготування:

  1. вівсяні пластівці та морську сіль змолоти крейдою кавомолки.
  2. Додати в суміш олії та воду і все ретельно перемішати.
  3. Втирати суміш у зволожену шкіру обличчя та тіла м’якими масажними рухами.
  4. Коли все тіло буде промасовано, змити потяг під теплим душем.

Після цього «скрабування» крем можна шкіру не втирати.

Читайте так же:  Гриб мейтаку

Оставьте комментарий