Ісоп

Її зовнішній вигляд, унікальний склад, незвичайний запах та пряний смак привертають до неї увагу лікарів, кулінарів та ландшафтних дизайнерів. У багатьох країнах світу ісоп вписаний у фармакопею як лікарська трава. Жаль, що в нашій країні він не удостоївся такої честі. Але й не визнаний офіційною медициною, він широко використовується фітотерапевтами для лікування та профілактики багатьох захворювань. Ця трава так красиво і довго цвіте, що потрапила під пильну увагу селекціонерів, і вже з’явилося багато сортів культивованого ісопу. Вона прикрасить будь-яку присадибну ділянку, а як її ще можна використовувати розповість стаття.

Ботанічне опис иссопа

Ісоп, багаторічний напівчагарник, що росте в дикому вигляді в Центральній та Південно-Східній Європі, у Північній Африці та Північній Америці. У Росії зустрічається в центральній та південній смузі, на Північному Кавказі, на Південному Заході Сибіру. Чим примітна ця рослина. Цей напівчагарник досить декоративний. Цвіте великими хуртовими суцвіттями з червня по вересень. Ісоп відноситься до сімейства ясноткових, з характерними для цього сімейства ознаками:

Квітки зібрані у волотисте суцвіття. Форма квітки двогуба, 4 тичинки сильно видаються з віночка. Квіти красиво пофарбовані в бузковий, фіолетовий, рожевий та білий колір.

Склад та корисні властивості ісопа

Трава иссопа має низку лікувальних властивостей, завдяки своєму складу:

  1. Дубильні речовини, які дозволяють використовувати ісоп у консервації. Консервовані овочі добре зберігають пружність, через що покращуються і їх смакові якості.
  2. Органічні кислоти – олеанова та урсулова, це протизапальні агенти. Інгібують еластазу, стабілізують ліпосомальні мембрани, відновлюють структуру колагену, тим самим перешкоджаючи фотостарінню шкіри.
  3. Флавоноїди представлені у вигляді діосміну, ісопіну та гесперидину. Про роль флавоноїдів, рослинних прогормонів, не прийнято говорити багато. Найчастіше звертається увага на вітамінний та мінеральний склад овочів, фруктів та трав. Але роль флавоноїдів не менш значуща. Вони беруть участь у всіх метаболічних процесах нашого організму – у ферментації їжі, у продукуванні гормонів.
  4. Ісоп містить фітонциди, а тому має яскраво виражені антибактеріальні властивості.
  5. Ефірні олії, що містяться в цій рослині, широко використовують у харчовій та парфумерній промисловості. Але і в медицині ці олії використовують при інгаляції. Ефірне масло иссопа має скипидарно-камфорний запах. І тому його часто використовують як інсектицид. Ісоп, квітучий білими квітами, містить максимальну кількість олій, рожевими – мінімальну, а синій або фіолетовий – проміжне у відсотковому відношенні до двох попередніх.

Область застосування ісопу

«Ландшафтники» мають у своєму розпорядженні ісоп у міксбордах і на клумбах. Нерідко використовують його як бордюрну квітку. Виглядає ісоп ошатно, живе приспівуючи на ділянці до 5-ти років, легко розмножується живцюванням. Чи не квітка, а мрія для садівника-аматора.

У медицині використовується як висушена трава і квітки ісопа лікарського, так і ефірні олії цієї рослини.

Харчова промисловість використовує ісоп і як натуральний консервант, як приправу, і як компонент салатних міксів. Є сенс докладніше поговорити про кожну область застосування ісопу лікарського.

Ісоп лікарський в медицині

За своїми властивостями ісоп дуже подібний до шавлії. Ще Авіценна у своїх трактатах писав, що ісоп має знеболювальну, ранозагоювальну і стимулюючу нервову систему властивістю. І тому траву иссопа використовують як лікувальний засіб:

  1. Настоями та відварами ісопа полощуть горло та ротову порожнину при бактеріальних інфекціях.
  2. Спиртовою настойкою лікують хвороби бронхолегеневої системи.
  3. При хронічній втомі та апатії він є відмінним стимулятором. Напій, що бадьорить, можна приготувати з ісопу, заваривши його, як звичайний чай.
  4. Відваром иссопа промивають ранові поверхні шкіри, що довго не гояться, особливо рани інфіковані стафілококами.
  5. Настоями ісопу жінки лікують вагінальні запалення бактеріальної етіології.

Трава, що застосовується з лікувальною метою неймовірно ефективна, тому пропонуємо до вашої уваги рецепти приготування цілющих засобів з трави ісопа.

Рецепт №1. Настій, що застосовуються для лікування застуди

Добре подрібнити стебла та листя ісопа. Залити склянкою окропу 1 ч. ложку подрібненого иссопа. Закрити щільно кришкою посудину з настоєм, укутати теплим шарфом і настоятися 2 години.

Приймати по 1/3 склянки тричі на день за 0,5 години до їди.

Це ж засіб можна приймати для поліпшення апетиту, при пітливості та припливах.

Рецепт №2. Спиртова настоянка ісопа

20 г сухої подрібненої трави ісопа заливають 200 мл горілки, закупорюють пляшку і настоюють у темному сухому місці 10 днів. Потім настойку фільтрують через ватяний диск і приймають по 1 ч. ложці 3 десь у день 15-20 хвилин до їжі. Настойка стимулює апетит, сприяє виробленню ферментів, що розщеплюють їжу в дванадцятипалій кишці, покращує агрегацію крові.

Рецепт №3. Сироп з ісопу

Зробити настій із 100 грамів трави та 1 літра води. Потім настій процідити, додати 1,5 кг цукру та закип’ятити сироп, потримавши потім його на повільному вогні до загусання. Приймають по 1 ст. ложці смачного зілля до 5 разів на день при запаленні легенів, бронхів та верхніх дихальних шляхів. Це дуже гарний відхаркувальний засіб.

Ісоп у кулінарії

Цю рослину найактивніше використовують у кухні Середземномор’я:

У нас він не користується такою популярністю, тому варто дуже обережно вводити його в раціон, враховуючи його специфічний смак та запах.

Ісоп у косметології

Косметологи використовують переважно ефірну олію иссопа. Воно допомагає стимулювати метаболізм у дермі. Його використовують в інгаляціях для розпарювання шкіри перед чищенням від камедонів та вугрової висипки.

Ополіскування обличчя настоями иссопа теж сприяє загоєнню шкіри, схильної до запальних процесів. В даному випадку ісоп виступає як протизапальний і в’яжучий агент.

У косметичній промисловості його використовують при виробництві дезодорантів, пінок та гелів для вмивання, кремів та масок для проблемної шкіри обличчя та декольте. Крім того, є серії косметичних гігієнічних засобів, куди теж входить ісоп – продукти для догляду за волоссям, засоби для прийняття ванн, а також у декоративній косметиці та парфумерії.

Читайте так же:  Ниркові збори лікарських трав

Оставьте комментарий