Кавунова олія

Виявляється, кавунове насіння дуже маслянисте, містить у своєму складі до 25% жирів. Тому доцільно видобувати цей рослинний жир шляхом холодного пресування — найбільш екологічний метод, що дозволяє зберегти всі вихідні корисні інгредієнти, що містяться в насінні. Вся Африка використовує це масло як основний харчовий жир, а для нас воно, певною мірою, екзотика. В основному його у нас використовують як косметичну олію, але варто спробувати використовувати її і як харчовий продукт.


Фізичні властивості та способи отримання

Це дуже легке масло, що добре вбирається, з легкою текстурою і низькою щільністю. Саме тому воно таке бажане у виробництві косметичних засобів, як база. Основний виробник цієї олії є африканський континент. Але його виробляють і в європейських країнах і якість європейської олії набагато вища за африканську.

Фізичні властивості цієї олії такі:

  1. Масляниста текуча рідина від блідо-жовтого до червоного кольору. Прозоре, ніби сяюче зсередини.
  2. Запах олії повністю ідентичний аромату стиглого кавуна. Легко впізнаваний, тому сплутати це масло неможливо з жодним іншим. І фальсифікатів практично немає.
  3. Смак цієї олії віддає легкою насолодою. Приємний післясмак.

Отримують цю олію, як методом холодного пресування, так і способом екстракції з подальшим рафінуванням. Природно, що більш цінним і корисним є пресоване масло. Однак у харчовій промисловості нерідко використовують і рафіновану кавунову олію, отриману методом екстракції. Так само і при виробництві косметики – хороша олія стає базою для косметичних засобів високої якості, а екстрагована тих, що простіше, і, відповідно, дешевше.


Хімічний склад та корисні властивості

Саме хімічний склад зумовлює корисні чи шкідливі властивості будь-якого продукту. Олія кавунового насіння не виняток:

  1. Левову частку всіх жирних кислот становить олеїнова кислота — до 60% від загального обсягу. Це Омега 6, яка сама по собі не має корисних властивостей, а тільки в правильному поєднанні з Омега 3.
  2. Ліноленова кислота або Омега 3 знаходиться в цій олії саме в такому поєднанні. Завдяки чому регулярне вживання цієї олії призведе до очищення судин від відкладень холестерину, знизить артеріальний тиск, чим полегшить роботу серця.
  3. Вітаміни групи В позитивно впливають на роботу центральної та периферичної нервової системи, знижують ризик розвитку неврологічних захворювань різного характеру.
  4. Цинк, мідь та марганець, що містяться в насінні кавуна, благотворно впливають на імунну систему, яка захищає наш організм від недружніх агентів патогенної мікрофлори.
  5. Магній зміцнює серцевий м’яз, тому його присутність у будь-якому продукті харчування дуже бажана. А в кавуновому маслі його зміст досить високий.

Таким чином, регулярна присутність кавунової олії в раціоні принесе величезну користь нашому здоров’ю, зміцнить судини, серцевий м’яз та імунну систему нашого організму.


Кавунова олія в косметології


Найбільш широко в косметології ця олія застосовується як транспортер корисних інгредієнтів у глибші шари шкіри. Легка текстура і відмінна поглинання масла робить його незамінним у масажних кремах. Але поряд з цим у косметології кавунова олія використовують:

  1. Для пом’якшення та зволоження шкіри обличчя. Причому його можна використовувати самостійно, наносячи на тіло та обличчя після душу на вологу шкіру. Ця процедура принесе відчутні результати після перших же нанесень на шкіру. Вона стане зволоженою, гладкою, сяючою.
  2. Ця олія не залишає плівки на шкірі, тому не є камедогенною, як більшість рослинних олій. Тільки кунжутна олія може зрівнятися з нею за цим показником.
  3. Воно має протизапальні та антиоксидантні властивості. Клітини не пошкоджуються вільними радикалами, тому в очах з’являються всі ознаки омолодження шкірного покриву. Крім того, шкіра очищається від висипів, покращується її тургор.
  4. Це масло також використовується у складі масок для волосся, яке швидко жирніє. Воно має властивість регулювати секрецію сальних залоз.

Ми пропонуємо вам пару рецептів застосування кавунової олії з косметичною метою.


Рецепт №1. Маска для жирної шкіри обличчя

Властивість кавунового масла регулювати діяльність сальних залоз робить його незамінним і в тих випадках, коли сального секрету недостатньо, і за його надлишку. Маска для жирної шкіри допоможе дуже швидко досягти приємної матовості шкіри та відсутності жирного блиску.

Складові:

Спосіб приготування та застосування:

  1. Розім’яти банан до однорідної кашки.
  2. Додати в нього мед та йогурт, ретельно перемішати.
  3. Влити масло|мастило| і як слід збити масу, щоб вона стала пишною.
  4. Шкіру обличчя та декольте очистити, нанести маску на очищену шкіру, минаючи область навколо очей та губ.
  5. Залишити маску на 25-30 хвилин, а потім змити проточною прохолодною водою.

Цю маску можна робити так часто, як вам це зручно. Вона так благотворно діє на шкіру обличчя та декольте, що ви її неодмінно полюбите, і практикуватимете регулярно. Тим більше, що вона не має протипоказань, крім індивідуально непереносимості продуктів, що в неї ходять.


Рецепт №2. Маска для жирного волосся

Ця маска допоможе вам відрегулювати діяльність сальних залоз на волосистій частині голови. Дуже скоро ваше волосся стане менше салитися, і можна буде скоротити кількість процедур миття голови до 1-2 разів на 7 днів.

Складові:

Спосіб приготування та застосування:

  1. Вівсяне борошно змішати з кефіром до однорідної маси, додати жовток і ретельно перемішати.
  2. У цю масу влити алкоголь, кавунову олію та гарненько асу збити.
  3. Нанести на чисте вологе волосся, втираючи склад у коріння волосся і рівномірно розподіляючи по всій довжині.
  4. Накрити голову поліетиленовою шапочкою та пов’язати хусткою.
  5. Прогулятися з маскою 1-1,5 години. Потім змити теплою водою без шампуню.
  6. Якщо після висихання волосся добре виглядає, то шампунь після маски застосовувати не треба, але є волосся, на якому залишається жирність. У такому разі змивати маску доведеться із шампунем.


Кавунова олія в медицині

Відразу ж слід сказати, що жоден лікар не пропише вам кавунову олію як ліки. І все ж слід знати, що вживання цієї олії дуже корисно:

Приймати його можна з будь-якою їжею, додаючи в їжу по 1 ч. ложці. Користь від такого прийому буде безперечною. А ось при хронічному ураженні нирок,…

Читайте так же:  Хвойні ефірні олії

Оставьте комментарий