Кокосове масло

Кокосовий горіх для нашої географічної широти та довготи є екзотичним плодом. Тим не менш, кокосова стружка є в арсеналі у кожної господині, яка захоплюється випічкою, а ось кокосова олія ще не увійшла до кола наших гастрономічних пристрастей.

Як і з чого роблять кокосове масло

Зростають кокоси на пальмах, які сягають заввишки від 27 до 35 м. Кожна пальма дає щорічно від 60 до 200 плодів, а вага плоду кокосової пальми від 1,5 до 2,5 кг. Росте ця пальма практично на всіх континентах, крім Австралії в прибережних зонах та на островах з теплим тропічним та субтропічним кліматом. Олію одержують з м’якоті кокосу – копри. Як відбувається процес добування олії:

  1. Спочатку копра рідка, але після розтину горіха загусає природним чином.
  2. Згущену копру відокремлюють від шкаралупи кокосу і подрібнюють.
  3. Перша і найцінніша олія – це олія холодного віджиму. Його виробляють в дуже обмеженій кількості, всього 10% від усього кокосового масла, що виробляється. Коштує воно недешево, зате має високу поживну цінність.
  4. Гарячим пресуванням отримують основну частину кокосової олії, рафінована йде на кулінарні потреби, а нерафінована кокосова олія гарячого віджиму використовується у парфумерній промисловості.


Склад та корисні властивості

Перш, ніж говорити про користь або шкоду кокосової олії, є сенс ознайомитися з її складом:

  1. Лауринова кислота становить до 53% кокосової олії. Це насичена жирна кислота, яка має антибіотичну активність. Вона виділяється сальними залозами людини на поверхню шкіри і знезаражує її, вбиваючи левову частку бактерій, що потрапляють на шкіру із зовнішнього середовища. Тому лауринову кислоту активно застосовують при виробництві мила, тоніків, миючих засобів.
  2. Міристинова кислота знаходиться в основному в плодах горіхів і кокосу. становить від 15 до 23% загального обсягу. Це насичена жирна кислота, що входить до складу підшкірного жиру людини. Також вона міститься у багатьох природних оліях у вигляді тригліцеридів. Широко використовується в косметичній промисловості у складі жирів, олій та воску. У кремах використовується як емульгатор.
  3. Пальмітінова кислота в кокосовому маслі становить до 10%. Вважається, що споживання пальмітинової кислоти разом з тваринними та рослинними оліями призводить до ожиріння, жирового гепатозу печінки, дегенеративних склеротичних змін у судинній системі. Її використання у виробництві косметики та миючих засобів виправдане її властивостями емульгатора. У живих організмах це продукт синтезу жирних кислот.
  4. Олеїнова кислота становить до 9% кокосової олії. Це мононенасичена жирна кислота, відноситься до групи Омега 9 ненасичених жирних кислот. Ця кислота вважається найменш корисною для організму людини з усієї групи кислот Омега. Тобто її відсутність не принесе організму ні шкоди, ні користі, на відміну насичених жирних кислот Омега 3 і Омега 6, які приносять безсумнівну користь.
  5. Каприлова кислота міститься в кокосовому маслі не більше 6% від загальної маси. Це безбарвна масляниста рідина з неприємним запахом. Крім відштовхувального запаху, вона має бактерицидні, антивірусні та протигрибкові властивості. Отримують її шляхом сухого перегонування олеїнової кислоти на потреби фармацевтичної промисловості. Каприлова кислота покращує циркуляцію крові, перистальтику кишківника, знижує рівень поганого холестерину в крові. Використовується як біодобавок у комплексному лікуванні захворювань судин, мозку.
  6. Капринова кислота міститься в кокосовій олії в межах 5-10%. Це одноосновна карбонова кислота, що має різкий неприємний запах. «Смердючість» цапа обумовлена ​​саме капринової кислотою, що міститься в підшкірному жирі тварини. Її використовують у боротьбі з паразитами – вошами, бліхами.
  7. Стеринова — 5%, лінолева -3% і капронова — 1% завершують цей парад жирних кислот, що містяться в кокосовому маслі.

З цього короткого огляду складу кокосової олії стає зрозуміло, що основне призначення цієї олії це виробництво парфумерії, косметики та миючих засобів. Для фармації воно теж становить безперечний інтерес. Чи варто вводити кокосове масло у свій раціон, питання, яке потребує деяких роздумів.

Чи шкідливо кокосове масло


У США та інших країнах західного світу було проведено широку рекламно-маркетингову компанію на користь використання кокосової олії в їжу. Були розписані його унікальні властивості, які тягли, як мінімум, на роль панацеї від усіх хвороб та хвороб людських. В результаті цієї компанії відсоток продажу кокосової олії по всьому світу значно зріс і досяг свого піку 2015 року. Але тут маятник хитнувся в інший бік. Зокрема, професор Гарвардського університету Карін Міхелс вказала не найкорисніші властивості кокосової олії:

  1. У кокосовому маслі висока частка насичених жирів, які підвищують рівень холестерину.
  2. Підвищений холестерин – це склероз судин, порушення мозкового кровообігу, ішемічна хвороба серця та серцева недостатність.

З цими висновками погодилися Американська кардіологічна асоціація, Британський кардіологічний центр та інші міжнародні організації охорони здоров’я.

Але, як відомо, істина знаходиться десь посередині. Так виявилося і з кокосовою олією.

Чи можна їсти кокосове масло

Хочемо ми цього чи ні, але ми його вже їмо. Готові продукти:

містять його у своєму складі. Кокосова олія приємна на смак, має солодкуватий присмак і ніжний аромат. Продукт має низку кулінарних особливостей:

  1. Кокосова олія при кімнатній температурі набуває твердої консистенції, це треба враховувати при додаванні олії в салати.
  2. Кокосова олія ідеальна для смаження у фритюрі, тому що вона має високу температуру кипіння, а відповідно не буде чадити при обсмажуванні продуктів.
  3. Ідеально підходить для кондитерських виробів. Прекрасно замінюємо маргарин та вершкове масло.
  4. У їжу рекомендують вживати тільки олію первинного холодного віджиму, та й то в розумних кількостях.

Без фанатизму кокосове масло застосовується так само, як і інші олії з високим вмістом насичених жирних кислот.

Кокосова олія в косметології

Як всяка олія рослинного походження, кокосова олія доглядає дуже ніжно за нашою шкірою та волоссям. Є спірна думка, що те, що корисне для харчування, то корисне і для догляду за тілом. Кокосове масло тому підтвердження. Якщо в їжу вживати у великих кількостях його не безпечно, то в косметичних засобах воно є незамінним компонентом:

  1. Креми, що містять кокосове масло мають бактерицидні властивості. Їх рекомендують використовувати тим, у кого шкіра схильна до подразнення та висипу вугрів.
  2. Антибактеріальні та протигрибкові властивості кокосової олії використовуються також і при виробництві лікувальних мазей для шкіри, ураженої грибками, стафілококами та стрептококами.
  3. Косметичні засоби з очищення обличчя від макіяжу з кокосовою олією чудово справляються зі своїм завданням, не тільки очищаючи, а й освіжаючи.

Читайте так же:  Бавовняна олія

Оставьте комментарий