Мигдальне масло

Багато хто позиціонує мигдаль як горіх, а мигдальне масло відносять до розряду горіхових. Але це докорінно неправильно. Мигдаль — це ядерце мигдальної кісточки, яка знаходиться всередині плода. Сам плід мигдалю не має цінності. Це шкірястий м’ясистий неїстівний навколоплідник, який викидається через непотрібність. Зате саме зернятко або насіння мигдалю дуже затребуване в усьому світі, як смачний живильний горішок і як джерело мигдальної олії.

Елемент не знайдено

Елемент не знайдено

Елемент не знайдено

Елемент не знайдено


Трохи історії та географії

Мигдаль уродженець Середньої Азії та Китаю. Він є представником роду Слива, сімейства Розоцвіті. Його латинська назва Amygdalus, є версія, що названий він так на честь фінікійської богині Амігдали, біло-рожева шкіра якої нагадувала квітучий мигдаль.

У Європу він потрапив Великим Шовковим Шляхом з Китаю до Греції, а вже з Греції та інших країн Середземномор’я. Саме тому в Стародавньому Римі це ядерце мигдальної кістянки називали «грецьким горіхом».

У Середній Азії, на Кавказі та в Криму мигдаль вирощують з давніх-давен по сьогоднішній день. Крім того, він став популярним у Єгипті, США, і в усіх країнах Середземномор’я. Але основним постачальником мигдалю світовий ринок є штат Каліфорнія США. Понад 2/3 світових поставок мигдалю здійснює саме цей штат.


Як виглядає мигдаль, і як його використовують

Це дерево, що досягає 8 метрів у висоту, або низькорослий чагарник, що квітне дуже ранньою весною біло-рожевими квітами. Розрізняють два види мигдалю:

  1. Солодкий мигдаль, з якого роблять олію, для харчових потреб, і використовують сам мигдаль у виробництві цукерок та інших кондитерських виробів.
  2. Гіркий мигдаль, з високим вмістом амігдаліну, який в основному йде тільки на віджимання олії, що використовується в косметичній та парфумерній промисловості. Гіркий мигдаль має характерний запах, який дуже люблять парфумери.

Плід мигдалю — шкіряста однокостянка, при дозріванні легко відокремлюється від кісточки. Сама кісточка вкрита ямками та борозенками, залежно від сорту, або легко відокремлюється від ядерця, буквально, при натисканні на неї пальцями, або її доводиться розбивати стороннім предметом.

Саме ядерце може бути довжиною від 2-х до 3,5 см, а вага в межах 1-5 г.

З плоду мигдалю незастосовним залишається тільки оплодок, а шкаралупа і ядерце утилізуються повністю:

  1. Шкаралупу використовують у винно-горілчаній промисловості для ароматизації алкогольних напоїв та надання їм насиченого коньячного кольору.
  2. Макуха, що отримується при віджимі олії із солодких сортів мигдалю, переробляється в мигдальну клітковину, яка користується великим попитом у любителів здорового харчування.
  3. Макуха від гіркого мигдалю йде на виробництво косметичної продукції та мила.
  4. З зерен мигдалю роблять марципан, улюблені ласощі західного світу. Це дрібномолотий мигдаль, зварений у цукровому сиропі за особливою технологією.
  5. Мигдальне масло вживають у їжу, використовують для виробництва косметичної продукції.


Склад та корисні властивості мигдальної олії


Мигдальне масло є маслянистою рідиною жовтуватого кольору, практично без запаху, але з характерним горіховим присмаком. Воно має легку текстуру, завдяки чому легко вбирається шкірою. До складу мигдальної олії входять:

  1. Олеїнова кислота становить від 62% до 84% всіх жирних кислот, що містяться в цій олії. Це мононенасичена кислота Омега-9, яка робить мигдальне масло таким затребуваним у виробництві косметичної продукції. Саме олеїнова кислота є відмінним емульгатором і широко використовується в миловарінні.
  2. Лінолева кислота або Омега-6 становить від 16 до 26%. Це незамінна жирна кислота становить особливу цінність для організму людини, тому що в клітинних мембранах її в 10 разів більше, ніж ліноленової кислоти або Омега-3. Для клітинного метаболізму вона необхідна і надходить в організм лише з їжею.
  3. Пальмітінова кислота (до 6%) набагато цінніша для косметичних засобів, ніж для організму людини.
  4. Вітаміни в цій олії представлені групою В, вітаміном А, Е та F.
  5. Мінерали – магній, залізо, фосфор, цинк.

Крім того, в ній присутні:

· Біофлавоніди;

· L-карнітин;

· Рібофлавін;

· фенілаланін

· цукру;

· Фітостерол;

· Токостерол;

· Амігдалін.

Завдяки складу та чудовим смаковим якостям мигдального масла, попит на нього постійно зростає. Стало воно популярним і в нашій країні, переважно, як косметичний засіб, ніж харчовий продукт. Але в харчовій промисловості, особливо в кондитерській, мигдальне масло досить задіяне при приготуванні кремів, мусів. Мабуть, це найсмачніший і найбезпечніший емульгатор.


Мигдальне масло в кулінарії

Ця олія призначена не для того, щоб на ній готувати. Воно не виносить термічної обробки, втрачаючи свої корисні та смакові якості. Мигдальне масло активно застосовують у кулінарії:

Одним словом, у сферу наших кулінарних уподобань воно, звичайно, не входить, зате може зробити палітру наших гастрономічних уподобань набагато багатшими.


Мигдальне масло в косметології

Що й казати, в цій якості мигдальне масло давно перестало бути для нас екзотикою. В арсеналі кожної жінки є заповітна пляшечка, з мигдальним маслом, яке в потрібний момент допоможе упорядкувати шкіру обличчя і тіла, а також повернути вашому волоссю блиск і силу. Тому пара-трійка рецептів використання цього дорогоцінного продукту в косметології нікому не зашкодить.


Рецепт №1 Скраб для тіла

Якщо ви одного разу використовуєте цей скраб, домашнього приготування, то всі покупні скраби відсунуться на другий план, а то й зовсім зникнуть з ваших полиць через непотрібність:


Складові:


Спосіб приготування:

  1. Змішати сіль та мигдалеву клітковину.
  2. Додати мінеральної води та мигдальне масло. Ретельно перемішати.
  3. Повинна вийти не дуже густа кашка. Якщо вийде дуже густо, додайте мінеральної води та доведіть до потрібної консистенції.
  4. Вирушайте в душ і нанесіть на вологе тіло, обличчя та зону декольте м’якими спіральними рухами скраб.
  5. Добре «відскрабуйте» ті місця, де шкіра загрубіла, залиште склад на тілі на 3-5 хвилин і змийте його під теплим душем.

Якщо регулярно, 1-2 рази на тиждень робити цю процедуру, то шкіра віддячить вам своїм квітучим сяючим виглядом.


Рецепт №2. Зволожуюча маска для обличчя

Ця маска допоможе утримувати шкіру обличчя та зони декольте в тонусі, вона зволожує та омолоджує. Вже після двох-трьох процедур на вашу адресу посипляться компліменти, тому що ваша шкіра почне просто сяяти.


Складові:

Читайте так же:  Гриб мейтаку

Оставьте комментарий